Povestea matasii

Thursday, Jan 1, 1970 | Postat de Andreea Dragoi | 0 comentarii

Facind ordine intr-un cufar in care tin obiecte de suflet, am dat si pe peste o marama tesuta de bunica mea din fire obtinute din viermi de matase crescuti de ea, intr-o camera de care imi amintesc si acum, alba, curat, cu rafturi din lemn pe care asternea frunze de dud cu care hranea toata vara viermii de matase.

Asa, m-am gandit sa va spun povestea matasii, cea mai frumoasa, fina dar rezistenta fibra, numita si regina tesaturilor. Conform lui Confucius, procesul fabricarii matasii a fost inventat de Hsi-Ling- Shih, sotia legendarului Imparatului Galben care domnea in China aproximativ 2640 de ani inaintea erei noaste. Ideea matasii i-a venit in timpul ceremoniei ceaiului, cand stand sub un dud, i-a cazut in cana de ceai un cocon care s-a desfacut. Ea a observant ca este facut din fire lungi, rezistente dar moi pe care a invatat sa le transforme din fibre in ite de tesut. Ea a inventat razboiul de tesut matase si cum sa transforme itele intr-o tesatura moale.

In curind avea o intreaga padure re duzi ca sa hraneasca viermii de matase si a transmis aceast mestesug intregii Chine. La inceput doar membrii ai faimilei imparatesti purtau haine de matase, iar ulterior si nobilii, matasea fiind un simbol al clasei privelegiate. Negustorilor si taranilor le era I nterzis sa poarte matase, acestafiind uneori folosita si ca moneda de schimb . Procesul producerii acestei minunate tesaturi era tinut secret si oricine era prins ca dezvaluie acest secret era condamnat la moarte, chinezii reusind sa pastreze acest secret mai mult de 1000 de an.

Cheia magiei si marelui mister a producerii si matasii consta intr-o specie de future, Bombyx mori, un future orb si care nu zboara. In anul 522 era noastra, imparatul Iustinian a trimis doi calugari care au reusit sa aduca in Europa citiva coconi de matase ascunsi in toiagele lor de bambus (unul dintre primele exemple de spionaj industrial). Ulterior drumul pe care il faceau negustorii de matase intre China si Europa s-a numit Drumul Matasii.Inca din secolul 13 Italia este unul din marii producatori de matase de calitate exceptionala din lume.

Cum se intretine/ curata matasea

In zilele noastre, tesaturile de matase se curata chimic, foarte rar, in caz ca nu sint colorate, pot fi spalate in apa. Daca prezinta pete dificile este recomandabil sa le duceti la curatatorie sis a nu incercati sa le scoateti singuri. De asemenea matasea trebuie ferita de lumina directa si indelungata a soarelui deoarece se poate decolora sau “taia”. De aceea in cazul draperiilor de matase noi recomndam sa fie dublate cu o lar tesatura iar in cazul perdelelor sa nu alegeti din matase 100 % daca vor fi expuse direct luminii (cazul ferestrelor orientate SV).

Tags:
Post item information on Facebook Add To Del.icio.us Stumble This Digg This Add To Reddit Add To Yahoo

Lasa un comentariu