Povestea matasii

Friday, Apr 28, 2017 | Postat de Andreea Dragoi | 0 comentarii

Facind ordine intr-un cufar in care tin obiecte de suflet, am dat si pe peste o marama tesuta de bunica mea din fire obtinute din viermi de matase crescuti de ea, intr-o camera de care imi amintesc si acum, alba, curat, cu rafturi din lemn pe care asternea frunze de dud cu care hranea toata vara viermii de matase.

Facand ordine intr-un cufar in care tin obiecte de suflet, am dat si pe peste o marama tesuta de bunica mea din fire obtinute din viermi de matase crescuti de ea, intr-o camera de care imi amintesc si acum, alba, curata, cu rafturi din lemn pe care asternea frunze de dud cu care hranea toata vara viermii de matase.

Asa, m-am gandit sa va spun povestea matasii, cea mai frumoasa, fina dar rezistenta fibra, numita si regina tesaturilor. Conform lui Confucius, procesul fabricarii matasii a fost inventat de Hsi-Ling- Shih, sotia legendarului Imparat Galben care domnea in China aproximativ 2640 de ani inaintea erei noastre. Ideea de a produce fire de matase i-a venit in timpul ceremoniei ceaiului, cand stand sub un dud, i-a cazut in cana de ceai un cocon care s-a desfacut. Ea a observant ca este facut din fire lungi, rezistente dar moi pe care a invatat sa le transforme din fibre in ite de tesut. Ea a inventat razboiul de tesut matase si cum sa transforme firele intr-o tesatura moale.

In curind avea o intreaga padure de duzi ca sa hraneasca viermii de matase si a transmis aceast mestesug intregii Chine. La inceput doar membrii familiei imperiale purtau haine de matase, iar ulterior si nobilii, matasea fiind un simbol al clasei privelegiate. Negustorilor si taranilor le era interzis sa poarte matase, aceasta fiind uneori folosita si ca moneda de schimb . Procesul producerii acestei minunate tesaturi era tinut secret si oricine era prins ca dezvaluie acest secret era condamnat la moarte, chinezii reusind sa il pastreze mai mult de 1000 de an.

Cheia magiei si marelui mister a producerii matasii consta intr-o anumita specie de future, Bombyx mori, un future orb care nu zboara. In anul 522 era noastra, imparatul Iustinian a trimis doi calugari care au reusit sa aduca in Europa cativa coconi de matase ascunsi in bastoane de bambus (unul dintre primele exemple de spionaj industrial). Ulterior drumul pe care il faceau negustorii de matase intre China si Europa s-a numit Drumul Matasii. Inca din secolul 13 Italia devine unul dintre cei mai marii producatori de matase din lume.

Cum se intretine/ curata matasea

In zilele noastre, tesaturile de matase se curata chimic, foarte rar, in caz ca nu sint colorate, pot fi spalate in apa. Daca prezinta pete dificile este recomandabil sa le duceti la curatatorie si sa nu incercati sa le scoateti singuri. De asemenea matasea trebuie ferita de lumina directa si indelungata a soarelui deoarece se poate decolora sau “taia”. De aceea in cazul draperiilor de matase noi recomandam sa fie dublate cu o tesatura de bumbac sau poliester iar in cazul perdelelor sa nu alegeti din matase 100 % daca vor fi expuse direct luminii (cazul ferestrelor orientate SV).

Tags:

Lasa un comentariu